Inca din Antichitate, postul alimentar a avut proprietati curative asupra corpului fizic, psihicului, sufletului, precum si spiritului. Multe religii au ca si punct central “postul” drept scop de purificare. A sti sa controlezi corect postul alimentar insemna a sti sa-ti controlezi fiinta si dorintele: senzatia de foame si supunerea. Dupa cum se stie, postul reprezinta abtinerea voluntara si controlata de la mancare, sau in varianta mai stricta, renuntarea completa la hrana, alegand un consum exclusiv de apa.
Postul, un subiect la moda in aceasta perioada, este recomandat pentru purificarea si reechilibrarea organismului, eliminarea toxinelor acumulate si reprezinta o metoda naturista preventiva de vindecare si autovindecare, acestea amplificand efectul de vindecare al organismului. Postul ajuta si la evitarea exceselor, promovand o alimentatie moderata in dieta, avand ca scop efectul de anti-imbatranire si reducerea riscului de dezvoltare a unor stari patologice.
Exista mai multe tipuri de posturi:
– postul absolut are efectele cele mai puternice (nu se consuma nici un fel de aliment si nici macar apa)
– postul total ( se consuma numai apa in momentele in care este absolut necesar)
– postul cu zeama de legume ( apa este inlocuita cu zeama de legume)
– postul cu ceaiuri si sucuri ( se consuma ceaiuri din plante medicinale si sucuri din legume, cu un consum limitat la 1/2 l/zi)
– postul cu sucuri ( se consuma sucuri de fructe pentru purificarea organismului si sucuri de legume pentru reconstructia si regenerarea organelor si tesuturilor afectate in urma unor boli)
– postul cu cruditati ( avand la baza cruditatile in cantitati moderate)
Cand si cat postim?
Se recomanda ca orice persoana sa posteasca cel putin de doua ori: Postul Pastelui si Postul Craciunului, in momentul in care dieta se modifica in functie de anotimpuri. Insa, multi oameni postesc lunar, altii ori de cate ori organismul simte nevoia de a elimina toxinele acumulate.
In functie de obiectivul pe care il are o persoana, durata posturilor poate fi de 2-7 zile, ajungand la 3 saptamani, cand se urmareste o purificare a intregului organism. In alte cazuri, posturile pot dura si 49 de zile, si in acel moment organismul va suferi o purificare globala.
Postul crestin
Insa, intr-un post obisnuit, pentru a evita malnutritia, se recomanda sa consumam proteine (nuci, alune, migdale, fistic, seminte), grasimi de origine vegetala si o hidratare corecta a organismului, cel putin 1.5-2 litri de apa pe zi. A tine post nu trebuie sa te limiteze sa consumi doar alimente procesate din comert, precum pate si salam vegetal, zacusca. Poti integra o alimentatie sanatoasa pe baza de legume crude (varza verde, conopida, telina), mancaruri delicioase gatite din legume si foarte multe fructe, sucuri si seminte.
Majoritatea oamenilor cred ca daca sar peste o masa, li se va intampla ceva groaznic, vor lesina pe strada, insa organismul lor sunt depozitate rezerve care ar putea sa le intretina viata fara hrana pe toata durata unei boli obisnuite.
Postul negru
Postul negru, unul din cele mai puternice modalitati de purificare, se adreseaza oricarei persoane care doreste sa-si redobandeasca puritatea si libertatea. Dupa un post de 24 de ore, este indicat sa mancam fructe si legume, in stare cruda, sau usor gatite.
Corelatiile astrologice intre postul negru si ziua in care trebuie tinut conduc la asimilarea in propria noastra fiinta a diferitelor aspecte benefice, la armonizare si rezonanta cu sfera subtila de forta a unei planete: luni – Luna, marti – Marte, miercuri – Mercur, joi – Jupiter, vineri – Venus, sambata – Saturn, duminica – Soarele.
Corelatia postului negru cu zilele saptamanii:
Marti: eliminarea confruntarilor, karmei violente, accidentelor, etc.
Miercuri: creste abilitatea de a intermedia si de a comunica si adapta
Vineri: asimilarea aspectelor care tin de afectivitate, iubire, armonie, frumusete, transfigurare, senzualitate rafinata, simpatie, atractie magnetica
Duminica: solarizarea si purificarea fiintei, arde karma negativa acumulata, favorizeaza deschiderea si apropierea catre aspectele spirituale inalte, Dumnezeu.