Sistemul chakrelor

In cele ce urmeaza regasiti detalii despre fiecare chakra si importanta ei:

chakraSAHASRARA

SAHASRARA  sau chakra coroanei, este cea de-a 7-a chakra, este considerata ca fiind chakra constiintei pure. I se mai spune si  „lotusul cu o mie de petale” si este localizata in crestetul capului (zona parietala). Ea este corespondenta glandei pituitare, care secreta hormonii cu ajutorul carora comunica cu restul sistemului endocrin si se conecteaza cu sistemul nervos central prin intermediul hipotalamusului. Chakra 7 are corespondente culorile violet sau auriu si este corelata cu intelepciunea si moartea corpului fizic. Sahasrara este responsabila de eliberarea karmei, starea fizica de meditatie,  reprezentand legatura cu Sursa Universala de Energie si Constiinta Colectiva.

ECHILIBRUL: cunoasterea unitatii cu divinul, abandonul ego-ului in fata binelui universal, sentimentul conectarii cu tot ce este.

DEZECHILIBRUL: efecte mentale –  neputinta de a elimina frica si anxietatea, incapacitatea de vizualizare, depresia, necredinta in spiritul divin, frica de tot ceea ce tine de spiritual, confuzie, apatie, efecte fizice – severe dureri de cap.

ELEMENT: DIVINUL

SILABA (sanscrita): OM (aum)

NOTA MUZICALA:  SI

AROMOTERAPIE: ulei de lavanda, mosc, lotus.

CRISTALOTERAPIE: ametist, cuart transparent.

chakra1AJNA

AJNA sau „al treilea ochi”, este cea de-a 6-a chakra. Ea este simbolizata de lotusul cu doua petale si are corespondenti cromatici culorile alb, indigo sau albastru inchis.O regasim in centrul fruntii si este corespondenta glandei pineale, o glanda sensibila la lumina care secreta hormonul numit melatonina responsabil cu reglarea starilor de somn – veghe – vigilenta. De asemenea, Ajna controleaza simtul vizual, nasul, urechile, sinusurile. Ajna guverneaza gandirea, vederea interioara, viziunile si visele, cunoasterea spirituala. Este considerata centrul fortei psihice.

ECHILIBRUL: stare avansata de constiinta spirituala caracterizata prin manifestarea intuitiei si constiintei in viata de zi cu zi

DEZECHILIBRUL: efecte mentale – concentrarea individului doar asupra intelectualitatii cu ignorarea aspectelor metafizice, refuzul de a cunoaste conceptele spirituale, frica de intuitie, efecte fizice – dureri de cap, cosmaruri, halucinatii

ELEMENT: LUMINA

SILABA (sanscrita): KSHAM

NOTA MUZICALA: LA

AROMOTERAPIE: uleiurile de menta, patchuli, rozmarin

CRISTALOTERAPIE: azurit, sodalit, aventurin albastru, lapis lazuli, sugilit, opal, fluorit, safir albastru

chakreVISHUDDHA

VISHUDDHA sau chakra gatului, este cea de-a 5-a chakra. Controleaza vorbirea, auzul, vibratia si comunicarea. Coordoneaza glandele tiorida, paratiroida, hipotalamusul precum si gatul, esofagul, corzile vocale, limba si orificiul bucal.Este situata in zona gatului, paralel cu glanda tiroida, care secreta hormonii tiroidieni responsabili cu cresterea si maturizarea. La nivel emotional – independenta, mental – gandirea fluenta, spiritual – sentimentul de securitate. Este simbolizata de lotusul cu saisprezece petale si are corespondenti cromatici culorile albastru deschis sau turcoaz.

ECHILIBRUL: intelegerea si cunoasterea echilibrului vorbirii, expresiei tacerii; increderea in intuitie, capacitatea de  a asculta vocea interioara

DEZECHILIBRUL: vorbarie fara nici o semnificatie a expresiilor, frica de a fi judecat sau respins, incapacitatea de a spune „NU”, capacitate scazuta de comunicare

ELEMENT: ETER

SILABA (sanscrita): HAM

NOTA MUZICALA: SOL

AROMOTERAPIE: ulei esential de salvie, musetel, lavanda, eucalipt, santal

CRISTALOTERAPIE: calcedonie, azurit, sodalit, turcoaz, acvamarin

Sacred-GeometryANAHATA

ANAHATA sau chakra inimii, este cea de-a 4-a chakra. Este localizata in zona pieptului si este asociata timusului, care face parte atat din sistemul imunitar cat si din cel endocrin. La nivelul timusului se maturizeaza globulele albe responsabile cu contracararea bolilor, timusul fiind afectat de stres. De asemenea, ea mai controleaza inima, sistemul respirator, sistemul circulator, umerii, bratele, mainile, pielea. Anahata guverneaza planurile superioare si cele inferioare ale fiintei, simtul timpului, capacitatea de a iubi liber (neconditionat), respectul de sine, iertarea, compasiunea, increderea, speranta. Este simbolizata de lotusul cu doisprezece petale si are corespondenti cromatici culorile verde sau roz.

ECHILIBRUL: toleranta si acceptarea neconditionata a vietii, echilibrul perfect intre planul material si cel spiritual;

DEZECHILIBRUL: emotional – respingerea dragostei oferite, singuratate, codependenta si emotii distorsionate, fizic –  probleme cardiace si disfunctii ale sistemului imunitar.

ELEMENT: AER

SILABA (sanscrita): YAM

NOTA MUZICALA: FA

AROMOTERAPIE: ulei de trandafir si iasomie

CRISTALOTERAPIE: aventurin  verde, malachit, kunzit, cuart roz, jad verde, fluorit

chakra 3MANIPURA

MANIPURA sau chakra plexului solar, este cea de-a 3-a chakra. Este situata sub stern, in zona Plexului Solar. Este asociata metabolismului si sistemului digestiv.Chakra 3 este centrul de reglare al stomacului, ficatului, pancreasului, intestinului subtire, vezicii biliare, diafragmei si a muschilor. Manipura se considera ca este corespondenta cu Insulele Langerhans, un grup de celule situate la nivelul pancreasului, cat si cu grandele suprarenale. Ele joaca un rol important in digestie si  transformarea hranei in energie pentru corp. Manipura este esponsabila si cu  vitalizarea sistemului nervos simpatic, echilibrarea energiei vitale, coordonarea sentimentelor, autocontrolul. La nivel mental, Manipura guverneaza   puterea interioara, emotional – expansivitatea, spiritual – toate aspectele cresterii. Este simbolizata de lotusul cu zece petale si are corespondent cromatic culoarea galben.

ECHILIBRUL: confera individului sentimentul pacii interioare, toleranta si acceptare, completa incredere in intuitie

DEZECHILIBRUL: emotional – exacrebarea nevoii de a domina, neincredere in fluxul natural al energiei, timiditate, fizic – ulcer

ELEMENT: FOC

SILABA (sanscrita): RAM

NOTA MUZICALA: MI

AROMOTERAPIE: ulei de rozmarin, menta, musetel, lamaie,lavanda

CRISTALOTERAPIE: ochi de tigru, labdradorit, topaz, citrin, pirita

chakra4SVADHISTHANA

SVADHISTHANA sau chakra sacrala, este cea de-a 2-a chakra. Este situata in zona sacrala, la baza coloanei vertebrale si este asociata ovarelor si testiculelor, glande  ce produc hormonii sexuali implicati in reproducerea speciei.  La nivel mental, Svadhisthana guverneaza creativitatea, emotional – bucuria, spiritual – entuziasmul. Ea controleaza zona genitala (ovare, uter, testicule, prostata)rinichii, vezica urinara, intestinul gros, splina precum si gestatia, nutritia, tonusul, asimilarea alimentelor, forta fizica si vitalitatea, sexualitatea, relatiile interpersonale.Este simbolizata de lotusul cu sase petale si are corespondent cromatic culoarea portocaliu.

ECHILIBRUL: individul este deschis, prietenos, amabil, respect fata de cei din jurul sau

DEZECHILIBRUL: nesiguranta, instabilitate sexuala si emotionala, incapacitatea persoanei se a-si exprima adevaratele sentimente;

ELEMENT: APA

SILABA (sanscrita): YAM

NOTA MUZICALA: RE

AROMOTERAPIE: ulei de iasomie, ylang-ylang, santal trandafir

CRISTALOTERAPIE: coral, carneol, opal

chakra5MULADHARA

MULADHARA sau chakra radacina, este prima chakra. Este situata intre anus si organul sexual. Este asociata cu instinctul de supravietuire, securitatea, forta vitala . Desi in aceasta locatie nu exista glande endocrine se spune ca influenteaza suprarenalele, rinichii, prostata, intestinul subtire, colonulgonadele si maduva sacrala raspunzatoare pentru reflexul lupta-sau-fugi atunci cand este amenintata supravietuirea. In acest loc exista un muschi ce controleaza ejacularea in timpul actului sexual la barbati. Exista o paralela intre celula spermatozoid si ovul, acolo unde exista imprimat codul genetic, si Kundalini. Muladhara guverneaza vigoarea, ereditatea, securitatea, pasiunea, relatia cu lumea fizica, durerea sau placerea fizica, defineste conceptul de „fiinta” si „acceptarea fiintei”.  Muladhara este simbolizata de lotusul cu patru petale si are corespondent cromatic culoarea rosu.

ECHILIBRUL: profunda conexiune cu natura si incredere in legile acesteia

DEZECHILIBRUL: frica, incapacitatea de a fi concentrat si linistit, pierderea interesului fata de viata resentimentele

ELEMENT: PAMANT

SILABA (sanscrita): LAM

NOTA MUZICALA: DO

AROMOTERAPIE: ulei esential de cuisoare, chiparos, mir, mesteacan, cedru, santal

CRISTALOTERAPIE: hematit, jasp, obsidian rubin, cuart fumuriu

Dumitru Silvia-Liliana

Bookmark the permalink.

Comments are closed.